kv-rientoja!

Fulbright-stipendiaatin eittämättömiin etuihin kuulu mahdollisuus osallistua kansainvälisiin häppeninkeihin, joista tiedotetaan keskitetysti kaikille alueen stipendiaateille yhteisellä postituslistalla ja joihin osallistumien on yleensä ilmaista. Koska en oman stipendikauden aikataulun vuoksi voinut osallistua nk. enrichment-seminaareihin, otin ilon irti ja osallistuin mahdollisuuksien mukaan kaikkiin muihin loppukeväästä järjestettyihin tapahtumiin. Viimeisimpänä oli tunnin ajomatkan päässä Worcesterissa järjestetty Kansainvälisen keskuksen (International Center of Worcester) vuosikokous, jossa pitämästäni esitelmästä kirjoitn aiemmin. Seuraavassa napakat raportit muista kansainvälisistä riennoistani:

Berklee International Folk Music Festival 2013

Boston on tunnettu yliopistoistaan: kun tehdään kansainvälisiä listauksia maailman parhaista yliopisto- tai opiskelijakaupungeista, sijoittuu Boston usein aivan kärkikahinoihin Pariisin, Lontoon, Wienin, Melbournen ja Sydneyn kaltaisten kaupunkien seuraksi (ks. tunnettu listaus täällä). Laskutavasta riippuen Bostonista tai kaupungin liepeillä löytyy yliopistoja kuutisenkymmentä, ja joukkoon mahtuu maan tunnetuimpiin musiikkikouluihin kuuluva Berklee School of Music.

Maaliskuun lopulla Berkleen musiikkikoulu isännöi järjestyksessään 27. kansanmusiikkifestivaalin, jossa koulun monenkirjavat virtuoosimuusikot esittivät joko oman maansa tai muuten vain sopivaksi katsomansa maan musiikkia. Illan kohokohdiksi muodostuivat korealainen lyömäsoitinesitys, joissa kymmenkunta nuorta naismusiikkia rakensivat yksinkertaisen toistuvista rytmeistä äänivyöryn, sekä jazzista arabialaiseen ja intialaiseen musiikkin edennyt kitarakollaasi, jota hallitsi sähkökitarallaan nuori eteläamerikkalainen muusikko. Tapahtuman jälkeen istuttiin WorldBostonin johtajan Bill Cliffordin ja hänen avustajansa kanssa lähikapakkaan parille oluelle, puhuttiin amerikkalaisesta yliopistokoripallosta ja jazzista.

Teachers’ Roundtable + Celtics’ game!

Heti kansanmusiikkifestarin jälkeisenä päivänä samainen WorldBoston isännöi eri maalaisten opettajien ja opetusalalla työskentelevien vaikuttajien lounaan ja keskustelutilaisuuden, jossa vaihdettiin ajatuksia vierailevana tutkijana toimimimesta, Fulbright-säätiöstä ja kansainvälisyydestä. Tapasimme Bostonins satamassa, jossa myös WorldBostonin toimistot sijaitsevat, ja aloitimme syömällä yhdessä merenelävistä valmistettua lounasta sataman No Name-ravintolassa. Pöytäseurueeseeni kuuliu Oulussa asuva, Opetushallituksen kansainvälisyysasioiden parissa työskentelevä Eija Ruohomäki sekä pari itäeurooppalaista opettajaa.

Lounaan jälkeen osallistuimme yhteiseen “pyöreän pöydän” keskusteluun, jossa kullakin Fulbright-stipendiaatilla oli mahdollisuus kertoa kokemuksistaan, ja kansainvälisellä opettajadelegaatiolla oli puolestaan sauma esittää meille kysymyksiä. Erityisen seikkaperäinen esitys kuultiin intialaiselta sosiologian professorilta, joka oli tutkijavierailulla Yhdysvalloissa nyt toista kertaa parinkymmenen vuoden tauon jälkeen. Hän korosti sitä, kuinka juuri nyt on kiehtova aika Yhdysvalloissa vierailulle, kun maa käy läpi yhteiskunnallista murrosta: musta presidentti, maahanmuuttajuuskysymykset, seksuaalivähemmistöjen oikeudet, finanssikriisi jne.

Kuin bonuksena keskustelut opettajien kanssa poikivat urheilua illan päälle: sain vapaaliput NBA-otteluun Boston Celtics – Atlanta Hawks, jossa kotijoukkue Boston otti askeleen lähemmäs pudotuspelipaikan varmistamista.

Valasjahti, 5. toukokuuta 2013

Lopuksi tärkein – tai siis kansainvälisistä häppeningeistä epämuodollisin mutta monille varmasti mieleenpainuvin! Bostonia ympäröivillä merialueilla on mahdollista nähdä valaita, ja tottahan toki Fulbright-stipendiaateille kaupiteltiin mahdollisuutta hypätä veneen kyytiin valasjahdille… Puolustaudun toteamalla, että muutoin en nyt välttämättä moiselle risteilylle kyytiin hyppäisi, mutta Fulbright-säätiön tarjoama mahdollisuus ilmaiseen valaskatselmukseen madalsi kynnystä ratkaisevasti. Ilokseni tapasin laivalla myös tuttuja Massachusetts Institute of Technologyn (MIT:n) tanskalaisia opiskelijoita, joiden kanssa keskustellessa matka meni leppoisasti.

Kuvasin valaista videota vietäväksi Suomeen 5-vuotiaalle tyttärelleni, kun yhtäkkiä jahtia järjestänyt Bill Clifford vetäisi minua hihasta ja totesi: “Heikki, olet valasmatkan virallinen valokuvaaja, tahdon sinun lähettävän kuvat valaista minulle!” Niinpä sitten sain ottaa valaista parhaani mukaan valokuviakin! Annetaan ryhä- ja lahtivalaita esittävien kuvien siis puhua puolestaan – suosittelen valasristeilyä sillä varauksella, ettei laivojen pörrääminen valojen suosimalla alueella ehkä tarjoa mitään ekologisinta esimerkkiä ihmisen suhteesta luontoon…

Thanks, WorldBoston and Bill Clifford, for organizing all of these great events!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>