New York 2013!

Parin viikon Suomen visiitin jälkeen (oli ilo nähdä rakkaimpiani) palailin USA:han lentämällä ensin New Yorkiin ja viipymällä pari päivää siellä toisia suomalaisia Fulbright-stipendiaatteja tavaten. Nähtävästi kollegat pitivät N.Y.:ssa olemisesta niin paljon, että kaupungissa oli stipendikauttaan suorittavien tuttujen lisäksi väliaikaisesti käymässä pari muuta suomalaista stipendiaattia, joiden New York-kausi on jo päättynyt mutta jotka olivat nyt kaupungissa viikon lomalla…

… Näistä vierailjoista toinen, Miika, keksi kutsua porukkaa Manhattanin itäpuolelle aivan Brooklynin eteläkärkeen Coney Islandille, jonne pääsin yhdellä metron vaihdolla, vaikka parisenkymmentä pysäkinväliä saikin matkustaa. Alueelle on muuttanut viime aikoina paljon itäeurooppalaisia, erityisesti venäläisiä ja ukrainalaisia, ja lisäksi saarekkeella asustaa paljon mustaihoisia ja Italian amerikkalaisia. Meno oli rantabulevardilla leppoisaa ja tarjoilijoiden aksentti paksun venäläinen turistiravintolassa:

Fulbright-stipendiaattien lisäksi paikalla oli pari heidän kaveriaan, joista toinen, ukrainalainen Lena, räpsi jatkuvasti kuvia. Yleensä ulkomailla asustaessani en ole niinkään viettänyt aikaa suomalaisten kanssa, mutta nyt tuli puhuttua ihan rehellisesti suomea! llallista söimme Euroasia-nimisessä paikassa, joka vaikutti ulospäin melkomoiselta turistirysältä mutta jonka ruoka oli poskettoman herkullista borssikeittoineen, blineineen ja khachapureineen (jälkimmäinen georgialainen “juustoleipä”).

Filosofinen ajattelija ja ortodoksinen hirviö ottavat yhteen itäeurooppalaisessa ravintolassa. Myös paikan alkoholipolittiikka oli mielenkiintoinen: ravintolalla ei ole anniskeluoikeutta, mutta omien juomien nauttiminen on sallittua. Pöydästämme juuri ennen meitä lähteneet venäläiset herrat jättivät jälkeensä konjakkipullon, jota tarjoilijat yrittivät toistamiseen viedä pois… Toistelemme pullon olleen lahja meille, eikä siinä nyt niin paljon sitä väkijuomaa ollut!

Monenkirjavia ovat New Yorkin kaupunginosat, ei ole ihme että kaupunki houkuttelee monia katu- ja nykytaiteilijoita. Yksi päivä meni pitkälti Coney Islandilla seikkaillen, muuten vietin aikaani Upper West Sidella eli Manhattanin luoteiskulmilla papyrologiaan erikoistuneen Fulbright-stipendiaattikollegan, koiransa ja puolisonsa kanssa. Kiitokset erityisesti heille vieraanvaraisuudesta!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>